Se vårt intervju med A.Lange & Söhne CEO Wilhelm Schmid over.

Artikkelen fortsetter under.

A.Lange & Söhne Stammhaus

Langt ute på den østtyske landsbygda, utenfor Dresden, ligger den lille byen Glashütte. Byen ligger idyllisk til ved en vakker elv som renner i gjennom byen og strekker seg langs de skogkledte åsene på hver side, men dette er ikke en søvnig liten by. Av de 4000 fastboende sysselsettes 25 % av klokkeindustrien, og nesten alle de tyske manufakturene (klokkeprodusentene) holder hus i byen.

Klokkeeventyret i Glashütte startet med Adolph Lange i 1845. Han etablerte de første små fabrikkene i byen og bygget opp en kompetanse gjennom de neste årene som tiltrakk seg både urmakere, studenter, gründere og ikke minst kunder. Mektige kunder. Alt fra den russiske tsar til tyske presidenter og danske kongelige hadde lommeur fra A.Lange & Söhne.

A.Lange & Söhne no 42.500

A.Lange & Söhne no 42.500

I 1948 ble fabrikken overtatt av kommuniststyret i DDR, og familien Lange rømte til vest. Etter murens fall dro Walther Lange, Adolph Langes tippoldebarn, i 1990 tilbake til Glashütte for å gjenreise manufakturet. Dermed startet den moderne industrihistorien i Glashütte.

I dag er A.Lange & Söhne regnet som ett av verdens beste manufaktur og har en en årlig produksjon på rundt 6000 armbåndsur. Hvis du som leser tror at det er snakk om masseproduksjon, så kan vi røpe at det ikke er noe ledd i produksjonslinjen som minner om masseproduksjon. I fabrikken sitter det urmakere som følger klokken fra den er i deler til den er ferdig. Hver klokke inneholder 300-1000 komponenter, og de tilpasses og settes sammen for hånd.

Hos A.Lange & Söhne er de stolte av dette håndverket og av tradisjonen. Når man besøker manufakturet så kjenner man det på atmosfæren. Den er vennlig og uformell, og urmakerne man støter på i gangene eller ved pultene viser tydelig stoltheten og gleden over det de produserer.

A.Lange & Söhne Watchmakers A.Lange & Söhne

A.Lange & Söhne bruker likevel ikke tradisjon som et hvileskjær. De er blant verdens mest innovative manufakturer og lanserer stadig nye og forbedrede urverk. Nå sist etter SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie – årlig klokkemesse) ble det lansert et nytt urverk til Lange 1. Denne klokken er en av manufakturets mest ikoniske klokker og ble lansert i den første kolleksjonen etter gjenreisingen i 1994.

Denne 2.generasjons modellen av Lange 1 er tilsynelatende uendret. Det er bare utenpå. På innsiden tikker et helt nytt og forbedret urverk. “Don’t change a winning horse” er et uttrykk de ikke respekterer hos A.Lange &Söhne.

Anthony de Haas er sjefsutvikler hos A.Lange & Söhne, og på spørsmål om hvorfor de endrer en suksess svarer han:

-Det har skjedd mye i utviklingen av urverk de siste 20 årene. Nå er Lange 1 klar for 20 nye år.

Lange 1

Det blir som å si “vi gjør det ikke fordi vi trenger, vi gjør det fordi vi kan”.

Det er koblingen mellom tradisjon og innovasjon som gjør A.Lange & Söhne så interessant, og det er denne viljen til å gjøre det ekstra som gjør at manufakturet er elsket av entusiaster verden over.

Når man i tillegg tar i betraktning de lave produksjonstallene, og at de aldri bruker salgstriksene som er blitt vanlig i bransjen med limiterte utgaver og sponsing av artister eller tennisspillere, så blir det eksklusivt å eie en A.Lange & Söhne.

Hvis du har en klokke på armen herfra så er det ingen bortsett fra andre entusiaster som legger merke til det. Det er ikke en Rolex eller en Patek Phillipe. Det er en A.Lange & Söhne.